Zúzda programok – Oldschool Thrash Night és Folk Metal Farsang

Zúzda Rock Kert – Oldschool Thrash Night

Kicsit klasszikus, kicsit oldschool és kicsit modern- a közös pont viszont sokak számára jól hangzik: thrash! Öt csapat gondoskodik a megfelelő zenei aláfestésről, az igazi koncertélményről, hangulatról gondoskodni február 15-én, pénteken a Zúzda Rock Kert színpadán. Tematikus est a thrash metal jegyében, szem előtt tartva a minőségi szórakozást, a fémzene eme vonalának szerelmesei számára. Az egyik leginkább figyelemre méltó hazai tribute banda a Slayer nagy sikerű nótáit hozza hallótávolságon belülre, minden túlzás nélkül hitelesen. A Groteszk neve beszédes, a mai zenei világban saját megítélésük szerint képviselt jellemzésükre vonatkozóan. A felhozatalban akad még bőven érdekesség, bár a Zsarnok elnevezésű formáció csak 2008 óta aktív, a tagok régi motorosok a témában, korábbi, már nem létező zenekarukkal hosszú éveken át ápolták a hazai thrash metal életet. A Sadistic Mind őszinte és laza: nem a világot akarja megváltani, mindössze jó érzéssel tölteni a koncertlátogatókat. Azt nyújtja, amit minden normális ember igényel: felszabadít a szürke hétköznapok rabságából! S mindezt tetézi a listán enyhén kakukktojás Ad Astra, melynek állandó változatossága hozott új színt a hazai zenei életbe, az elismerést érdemlő prog/thrash/power metal zenekar immáron 13. éve koptatja a világot jelentő deszkákat, elégedettséggel töltve el hallgatóságát.

Február 15. (péntek) – Oldscholl Thrash Night

Fellépők: Ad Astra, 213 – Hungarian Slayer Tribute Band, Zsarnok, Groteszk, Sadistic Mind

213 – Hungarian Slayer Tribute Band

A 2009-ben alakult csapat hazánk egyik igazán figyelemre méltó, hiteles tribute zenekara. Bár sokan kételkednek a tribute bandák minőségében, a négy fős legénység rácáfol az előítéletekre, megannyi koncerten bizonyították már létjogosultságukat. S mivel nem nyílik gyakran lehetőség élőben látni s hallani a Tom Araya, Kerry King, Jeff Hannemann, Dave Lombardo alkotta csapatot, hűen tolmácsolják dalaikat hazai helytartóik.Röviden összegezve: A mennyektől délre, hol a pokol vár, a halál angyalának halk sikolyát hallani az áldozat oltárán….

Ad Astra

Az Ad Astra azt a fajta prog/power/thrash vonalat képviseli, amelyben abszolút megtalálják a számításukat az összetettebb, harmóniadús gitárzenére hangolódott személyek és akik arra vágynak, hogy a gitár szakítsa le a fejüket. Az idén 13. évébe lépő csapat diszkográfiájában egy EP és két nagylemez szerepel. Számok tekintetében nem sok, tartalmilag viszont annál inkább, hiszen mindkét albumuk tekintetében elismerő kritikák sorával büszkélkedhetnek. Túlélve a rendszeres megpróbáltatásokat, újra stabil felállásban, jelenleg négy fős létszámmal aktív zenekar főbb hatásai közt említhető a Nevermore, a Death, az Opeth, a Meshuggah, a Pain of Salvation, Metallica, Megadeth, Psychotic Waltz, Alice in Chains, Tool, Faith No More. A 2011-es évet főleg dalszerzéssel töltötték, de lehetőségük volt egy rövid erdélyi turnéra a Stonedirt zenekarral, illetve számtalan klub bulin vettek részt olyan bandákkal együtt, mint a Dreyelands, Remorse, Angertea, Insane, Salvus, Eclipse, Magma Rise, Mytra.

Groteszk

Jellemzésük rövid és egyszerű: klasszikus thrash metal a vállalt stílus, valami olyan irány, mely a jelenkor zenei világához képest groteszk. Példaképeik, kedvenceik közül párat említendő: Death, Metallica, Moby Dick, Pantera. Metal a javából, zeneileg garantáltan jó neveltetésben részesültek a srácok.

Sadistic Mind

A sikeres gitáros: kétféle. Az egyik felmegy a színpadra és elvarázsolja a közönséget a technikás, hibátlan és magabiztos játékával. A zenéje emlékeket hoz elő, átszellemülsz és csak csodálod azt a fajta profizmust, amit sugároz. A másik gitáros… egy szóval is le lehet leírni. ÁLLAT! Felmegy a színpadra, feltekeri a hangerőt, és elsöpör mindenkit. A kemény riffek, az agresszív játékstílus, szétszaggat, és tényleg csak egy szó jut az eszedbe róla. Ez egy ÁLLAT. Manapság sokan az első típushoz akarnak tartozni. A Sadistic Mind thrash formáció szerényen vagy épp azt mellőzve, de őszintén a második vonalat akarja képviselni. Szívből zenélnek. Napjainkban már nem sok újat lehet mutatni, de remélik, hogy amit ők művelnek a színpadon, az felszabadítja bennetek azt a tömény őserőt, és azt a megfékezhetetlen indulatot, ami egy koncert erejéig egy másik univerzumba repít benneteket.

Zsarnok

A hosszabb múltra visszatekintő C-DEXTRIN romjaira épült a folytatás, múltat félretéve, új formában- egész pontosan az utolsó felállás itthon maradt tagjai alakították kedvezően a helyzetet. A stílus maradt, a banda változott. Előkerültek régi ötletek, születtek újak, meglelték a hiányzó tagot, s ezek összességében 2008 óta igazán aktív a Zsarnok névre keresztelt formáció. Rátermettségük bizonyították koncertek és tehetségkutatók alkalmával, akár olyan helyen is, hol e vonal miden kétséget kizáróan nehezen érvényesül. Sajnos saját felvételeik közt mindössze két darab, hét számot tartalmazó EP sorolható fel, a szerény mennyiséget viszont jól ellensúlyozza a tartalom. Koncertjeik fő jellemzője: erőteljes edzés a nyakizmok számára, helyszíntől függetlenül!

Zúzda Rock Kert – Folk Metal Farsang

Elérkezett a böjtelő és jégbontó hava, ideje áldozni a pogány isteneknek! Hazánkban is nagy népszerűségnek örvend e világ és kultúra zenei lecsapódása, ennek örömére kedvez a rajongóknak a Zúzda Rock Kert február 16-án egy igen korrekt összeállítással a hazai felhozatalból: ősmagyar hagyományok, ír-kelta hullám, az északi mondák és legendák, némi újabb hangzással ötvözve. Az egyre bővülő palettából válogatva végül 5 hazai csapat teremti meg a pogány lelkületű hangulatot Újbudán, s bár köztudott, a fémzene istene sem pogánylelkületű, a fellépő bandák számára ez a legkisebb akadály! Ha szeretnél kiszabadulni kicsit korlátolt világunkból, s szabadon lenni, jól érezni magad, őszintén és feltételek nélkül, akkor ideje benézni hozzánk! Egy őszinte, pogány lelkületű és szabad rendezvény, melynek nem szab határt sem isten, sem ember, mert ez a mi böjtünk! Garantáltan nem hízlal é nem okoz depressziót! Egyéb indok szükséges?

Február 16. (szombat) – Folk Metal Farsang

Fellépők: Astur, Elanor, Kylfingar, LochNesz, Noamuthen

Astur

A hagyomány és metal sajátos keveredéseképp jellemezhető az Astur muzsikája. A 2008-ben életre kelt banda nem titkolt célja az ősmagyar monda- és dallamvilág megőrzése és továbbítása, fémzenével elegyítve. Mindez erőteljesen érezhető témáikon, ebből ízelítőként ingyenesen elérhető a legutóbbi, 2011-ben rögzített ’Isten ostora’ címet viselő EP a zenekar Reverbnation profilján. Autentikus, némi akusztikus beütéssel, ízig-vérig magyar folk-metal banda!

Elanor

A kezdeti nehézségeket és tagcseréket túlélő Elanor úgy tűnik, megtalálta számítását. A jelenlegi felállásban egyre aktívabb dallamos folk metalt képviselő banda egyre gyakrabban bizonyítja rátermettségét a színpadokon illetve helyét a hazai zenei életben. Munkásságuk fő alapját a magyar és kelta népzene képezi, reneszánsz és barokk behatással. Fő példaképeik közt olyan bandák szerepelnek, mint pl. Blackmore’s Night, Eluveitie, Ensifreum, Kalmah, Moonsorrow és a Suidakra.

Kylfingar

Bár a magyaroknak nem sok köze van a vikingekhez, mégis igen népszerű a témakör, legyen szó akár hagyományőrzésről, akár zenéről. A skandináv országok kitermeltek már jó néhány csapatot, melyek világszerte sikeresek, kis hazánkban viszont sokáig csak a rajongás volt jelen. Ezt a hiányt igyekszik pótolni a Kylfingar, s első körben feldolgozásokkal hozza el sokak kedvenc dalait, miközben saját szerzeményeiken is aktívan dolgozik a csapat. S hogy pontosan mely vonalról is van szó? Néhány nevet érdemes megemlíteni, hogy láthatóvá váljon a terv: Amon Amarth, Ensiferum, Equilibrium, Finntroll, Korpiklaani, Wintersun….

LochNesz

Alakult: 06.16. (jelenlegi felállás) Tagok: László Kristóf – ének, gitár; Murányi István – skót duda, basszusgitár; Szabolcs Ákos – dob; Kofrán Gergely – hegedű, ír furulya; Endrey Marcell – harmonika, bendzsó; Kun Péter – gitár, basszusgitár; Sárosi Gergely – bendzsó, basszusgitár, harmonika, gitár Célkitűzés: A Flogging Molly és a Dropkick Murphys vonalán elindulva a rock hangzásvilágával megvadított skót, ír kocsmazene-hangulat tetőpontig fokozása a koncerteken! Egyéb info: szükséges még bármit magyarázni? Kapd össze magad, irány egy jót mulatni!

NoamutheN

A ritkán látható-hallható budapesti illetőségű zenekar történetének legszembetűnőbb mozzanata a rengeteg tagcsere. Válogatós csapat, komplikált és komoly zenei elképzelésekkel, melyhez folyamatosan fejlődő összeállítás szükséges. Hosszas keresgélés után alakult ki jelenlegi, hat tagot számláló felállásuk, melyben a zenészek mellett fontos szerepet játszik a tiszta női valamint a durva és a tiszta férfi ének. Az eredmény viszont önmagáért beszél, minőségi fellépéseik rendszerint sikerként könyvelhetőek el, több esetben visszatapsolás után zárul a műsor.

Inkcarceration Festival // 7.16.2023

Posted by Slipknot on Wednesday, July 19, 2023

The Rolling Stones

Pink Floyd

Red Hot Chili Peppers

Queen

The Beatles

AC/DC