Hungarica: London hiába vár

HUNGARICA_LONDONHIABAVAR_FRONT_01_2400X2400Nemrég, ’15. december 17-én jelent meg a soproni Hungarica zenekar legújabb dala, digitális kislemez formátumban, a Hammer Music gondozásában.

A hazai rockélet kiválóságainak vendégszereplésével készült “London hiába vár” című szerzeményhez, nagyszabású videoklip is készült Császár Tamás filmrendező segítségével, melyben hazánk, a Kárpát-medence szépségeit, hungarikumait mutatják be az előadók, zenész barátok és a magyar fiatalok, közvetítve az üzenetet: „Itthon vagyok otthon, ez a hazám!”

https://www.youtube.com/watch?v=KYaI37TrKPQ

A klipben természetesen szerepelnek az énekesek, vagyis Pohl Mihály (Lord), Tóth Attila (Pokolgép, Madách Színház, A Társulat, A Kör), Sziva Balázs (RomEr), Kovács Koppány (Rómeó Vérzik) és Fábián Zoltán (Hungarica). Látható még a filmben Pusztai Zoltán dalszövegíró (Auróra, Moby Dick, Hungarica), a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium végzős évfolyama, valamint olyan hírességek is feltűnnek a videóban, mint például Schuster Lóránt (P. Mobil).

Mentes Norbert gitáros, zeneszerző így fogalmazott a “London hiába vár” kapcsán:

 

„A felmérések szerint a magyar fiatalok nagy többsége hagyná el Magyarországot azért, hogy külföldön vállaljon munkát a nagyobb kereseti lehetőségek, a jobb megélhetés reményében. Sokak akár még tíz év külföldön tartózkodás után se térnének vissza hazánkba.

A Hungarica zenekar, -a magyar rockzenei szintér neves képviselőivel közösen- a zenén keresztül szeretne üzenni annak reményében, hogy ez a tendencia csökkenni fog. A lassacskán javuló gazdasági körülmények, egy idő után talán meg is tudják fordítani az elvándorlást és egyre több magyar fiatal fogja azt érezni, hogy itthon is tud boldogulni.

A fiatalok itthon tartása illetve a külföldről való hazacsábítása az üzenete a dalnak. Nyilván, mint zenészek nem tudjuk ezt a problémát megoldani, de úgy érezzük a zenén keresztül mi a magyar fiatalok felé célzottan tudunk üzenni!

“Itthon vagyok otthon, ez a hazám!”

Vendégszereplésre olyan énekeseket hívtunk meg, akik mindezt hitelesen tudják előadni, ráadásul különböző korosztályokból, akik a rockzenén belül, más-más zenei irányzatot képviselnek. A megkeresésünk után nagy örömmel vállalta el a felkérést Pohl Mihály, Tóth Attila, Sziva Balázs és Kovács Koppány.”

A Hungarica zenekart 2006-ban alapította Mentes Norbert gitáros, aki az 1981-ben alakult legendás Moby Dick alapító tagja. A banda székhelye a Hűség Városa, Sopron.

 

A dalszövegek írója Pusztai Zoltán költő, aki a a Hungarica mellett a Moby Dick és az Auróra zenekarok legendás szövegeit is jegyzi. Pusztai Zoltán a Magyar Írószövetség tagja. Irodalmi díjai: Radnóti ösztöndíj 1986, Móricz ösztöndíj 1989. Kötetei: Kallódó bábuk (Magvető 1984), Önarckép varjúval (Orpheus 1990), Évkör a halak jegyében (Búvópatak 2010), Képírás – kétszázötvenkét haiku (Magyar Kultúra 2013), Körfolyosó (Hazánk 2014).

Hungarica-jubilum2016A Hungarica 2016. február 5-én tartja majd 10 éves jubileumi koncertjét a budapesti Barba Negra Music Clubban.

A kiemelt nagy bulin azokkal a zenészekkel és előadókkal fognak közösen muzsikálni, akikkel az elmúlt tíz évben dolgoztak már együtt, akikkel közös dalokat készítettek. Többek között a „London hiába vár” is elhangzik majd, az abban szereplő vendégművészekkel kiegészülve.

https://www.facebook.com/events/391302067729766/

felállás:

Mentes Norbert – gitár

Fábián Zoltán – ének

Preidl Barnabás – basszusgitár

Kiss Dániel – dob

 

vendégek:

Pohl Mihály – ének

Tóth Attila – ének

Sziva Balázs – ének

Kovács Koppány – ének

Schuster Lóránt

 

tracklista:

  1. London hiába vár

 

biográfia:

A Hungarica zenekart 2006-ban alapította Mentes Norbert gitáros, aki az 1981-ben alakult népszerű magyar rock banda, a napjainkban is aktív Moby Dick alapító tagja. A Hungarica székhelye a Hűség Városa, Sopron.

Mentesék az elmúlt évtizedben olyan előadókkal készítettek közös dalokat, mint Varga Miklós (P. Box, Sirokkó, Safari), Nagy Feró (Beatrice, Bikini), Kalapács József (Pokolgép, Omen, Kalapács, Hard, Kard, Atilla Fiai, Akusztika), Pohl Mihály (Lord), Nyerges Attila (Ismerős Arcok), Tóth Attila (Pokolgép) vagy Téglás Zoltán, aki a kaliforniai Ignite magyar származású énekese. Továbbá két lengyel sztárral, Andrzej Nowakkal, aki az 1979-ben alakult TSA zenekar alapítója és vezetője, és Paweł Mąciwodaval, aki a világhírű Scorpions basszusgitárosa. Külön meg kell említeni egy másik lengyel legendát, aki szintén énekelt a lemezükön, a lengyel Bruce Dickinson, Grzegorz Kupczyk (Turbo, Ceti).

A dalszövegek írója Pusztai Zoltán költő, aki a Hungarica mellett a Moby Dick és az Auróra zenekarok legendás szövegeit is jegyzi. Pusztai Zoltán a Magyar Írószövetség tagja. Irodalmi díjai: Radnóti ösztöndíj 1986, Móricz ösztöndíj 1989. Kötetei: Kallódó bábuk (Magvető 1984), Önarckép varjúval (Orpheus 1990), Évkör a halak jegyében (Búvópatak 2010), Képírás – kétszázötvenkét haiku (Magyar Kultúra 2013), Körfolyosó (Hazánk 2014).

A Hungarica ez idáig 7 nagylemezt, 4 EP-t és 2 DVD-t jelentetett meg a Hammer Music (EDGE Records / Hadak Útja Kiadó) gondozásában. Teltházas budapesti koncerteket tudhatnak maguk mögött, többször megtöltötték a legendás Petőfi Csarnokot. Több lemezük is felkerült már a MAHASZ eladási toplistájára, 2010-ben és a 2014-ben listavezetők voltak az aktuális Hungarica CD-k.

A határon túli magyar lakta területek mellett Lengyelországban is nagy népszerűséget tudhat magáénak a zenekar. A 2013-ban megjelent “Test és vér”, illetve a 2014-ban napvilágot látott “A láng örökkön ég” című lemezek Lengyelországban is hatalmas sikert értek el.

2015 nyarán megjelent egy különleges, lengyel nyelvű lemezük, amely a nagysikerű Hungarica dalokat tartalmazza lengyelre fordítva. Az album címe “Przybądź wolności”, magyarul: “Jöjj el szabadság”. Ilyen jellegű korongot még senki nem készített hazánkban és külföldi példát sem könnyű említeni arra vonatkozóan, hogy valaki egy másik, baráti nemzet anyanyelvén ad ki albumot. A CD-n vendégszerepel két lengyel rock legenda: Andrzej Nowak (TSA, Złe Psy) és Grzegorz Kupczyk (ex-Turbo, Ceti). Az album egész Lengyelország területén kapható, közte a legnagyobb lengyel üzlethálózatokban (Empik, Media Markt, Saturn) is.

2015 őszén Lengyelországban, Varsó, Środa Śląska, Boroszló, Świdnik és Krakkó városokban koncertezett a Hungarica nagy sikerrel.

2015 decemberében egy magyar nyelvű dallal is jelentkeztek. A zenészbarátaikkal közösen készített “London hiába vár” című kislemezzel és videóklippel fontos társadalmi üzenetet közvetítenek, mely hatékonyan hívja fel a figyelmet, generál társadalmi párbeszédet.

diszkográfia:

2007 – Nem keresek új hazát CD

2008 – Demokratúra DD

2008 – A SZABADSÁG betűi maxi CD

2009 – Nincs más föld, nincs más ég + Koncert a Nemzeti Jogvédelemért CD+DVD

2009 – Balladák válogatás CD

2010 – Felvidék NEM Szlovákia maxi CD

2011 – Robotok: Rabszolgák + Csodára várva + Leomlottak a falak CD+DVD

2012 – Test és Vér CD

2014 – A láng örökkön ég CD

2014 – Oltalmadat Remélem válogatás CD

2015 – Przybadz Wolnosci! lengyel nyelvű CD

2015 – London hiába vár single

 

Forrás: Bese Jozé / Hammer Music Sajtóinformáció