The Konstellation interjú

OM-el, azaz Oszlár Gergellyel a The Konstellation együttes alapítójával beszélget Radics Béla:

 Az alapítás óta nagyjából 3 év telt el. Elsősorban dalszerzéssel, vagy inkább fellépésekkel töltöttél, töltöttetek több időt?

Ahogy mondod három év, hozzátenném pont most májusban lett annyi a zenekar. Lényegében a dalszerzésekre nagy hangsúlyt fektettünk(tem), és amikor csak tudtuk megkoncerteztettük őket, amennyire a felállás meg a lehetőségeink engedték. Inkább mondanám azt, hogy több időt komponáltunk, mint koncerteztünk, de ez változóban van szerencsére.

Mi a jelenlegi felállás, és kivel dolgozol legrégebben együtt?

Jelenleg négyen vagyunk a korábbi hármasokhoz képest.

Mr. Adam – Dobok

Fallen Seraph – Bass

Barglish – Gitár és

jó magam Om- ének, szövegek, zene stb.

Ez a felállás teljesen új, Barglishal dolgoztam már korábban több zenekarban is, mint pl. a TenowaR [R.I.P] Baskíria, Funebre zenekarokban. De a Konstellation-ben viszonylag nem régen működik, de elég hatékony és jó zenész.

Tavaly 2 kislemez és klip is készült, most pedig itt az új album. Kreatív időszaknak tűnik az utóbbi egy év, ez a társak, vagy a témák inspirációjának köszönhető, esetleg másnak?

Talán az dobta meg a zenekart első sorban, hogy akkoriban lépett be Sacrun [szintetizátoros] a zenekarba. Vele már dolgoztam együtt a Damned Spirits’ Dance zenekarban és tudtam, hogy tőle mire számíthatok. Elég sok felgyülemlett anyagom volt, amiket viszonylag könnyen és gyorsan összehangoltunk a szintetizátor témákkal. Valamint akkoriban dobgéppel dolgoztunk, sokkal könnyebb volt vele dolgozni, felvételen és élőben egyaránt. Ez is elég sokat dobott a történeten,d e nyilván mint minden Magyar siker nem tartott sokáig. Azóta új basszer van és Sacrun is kilépett, valamint ha jól tudom ő már nem is zenél egyáltalán. Nehéz a megfelelő emberekre rátalálni. Most azért kiegyensúlyozottan mennek a dolgok, mindenki kiveszi a részét a melóból, és így azért dinamikusabban tudunk működni minden téren.

Milyen dalok kerülnek az albumra?

Elég nagy változáson megyünk keresztül jelenleg. A legelső ilyen tényező, hogy ugye már nincs szinti a zenénkben, és így az előző anyagokról, ha lehet így mondani gyakorlatilag semmit nem használunk fel. Kivételnek megemlíteném, hogy a Disgrace Revolution felkerül bónusz dalként, újra felvett verziójában a lemezre, aztán ez az egyetlen élte túl ezt a reformációt. Egy majdnem 50 perces elég erős anyagról beszélünk. Lehangoltuk a gitárokat jó mélyre és kicsit több death metalosabb íz került a zenébe. Maradunk ugyan olyan extrémek mint voltunk ennyi a lényeg.

Leginkább ki emelhető ki az alkotási folyamatban, ki(k) a felelős a témaválasztásért, hangzásért? 🙂

Én írtam az összes zenét. A szintis számokban pedig nagyrészt Sacrun munkásságait hallhatjátok, de ott is volt, hogy ketten összeültünk és akkor közösen írtunk a számokra. A témákat is én választottam, és én is kevertem vettem fel a zenét. Ez mára azért más formában működik, Barglish azért szervesebb része a komponálásnak és kiveszi ő is a munkából a részét. Fallen Seraph pedig teljesen saját magától hozza a király bass témákat. Mr. Adam meg állatul üti a dobokat, most lassabban haladunk, mint eddig, de jobbak is vagyunk minden téren. A hangzás szintén jócskán változik, sokkal nagyobb tere van a gitároknak, ezt most azért ki fogjuk használni komolyabban.

Hogyan fogjátok népszerűsíteni, hol fogtok színpadra állni a közeljövőben?

Hú ez nehéz és komplex kérdés. Leginkább interneten propagáljuk magunkat, de nyilván a fő cél az lenne, hogy találjunk egy rendes kiadót, aki ezt megteszi helyettünk. Nagy jövőt látunk még a videó klipek készítésében is. Nyáron forgatjuk a másodikat, és már a harmadik klipnek is megvan a pontos elképzelése, forgatókönyve – de mindent szép sorjában. Cd-vel egyáltalán nem foglalkoznak már az emberek, a neten mindenki fent lóg, és legalább megnézik a Youtube-on vagy a Facebook-ba beágyazva. Természetesen lesz nálunk materiális formában is a komolyabb érdeklődők számára, valamint őszre lesz rendes merchandise-unk is, lehet majd vásárolgatni, aki támogatni szándékszik a zenekart.

Ezt a fesztivál szezont úgy néz ki buktuk, későn reagáltunk az új felállással majd jövőre. Volt egy két rendezvény ahova már akartunk és jelentkeztünk, de vagy lecsúsztunk, vagy nem jött össze. Jövőre biztos vagyok benne, hogy ez olajozottabban fog menni és bejutunk a megfelelő helyekre. A legközelebbi koncertet a Yukba akarjuk lokalizálni, ott akarjuk első sorban bemutatni a lemezt, rendhagyó show keretei között Szeptember magasságában. Valamint már most hivatalosak vagyunk a negyedik FULL OF ANGER fesztiválra, ami Debrecenben lesz november 17én. Közben lehet előtte még becsúszik még pár buli, de nyilván mindenki értesülni fog erről aki követi a munkásságainkat.

Közelebbi, távolabbi tervek?

Most őszre, mint említettem már van lefixálva pár buli, de szándékukban áll egy nagyobb koncertsorozatot összehozni, egy turnészerűséget pár zenekarral. Pontosabban arról van szó, hogy szeptembertől olyan novemberig kéthetente szándékozunk majd nyomulni. Amint elkészül, a lemez elküldjük az összes számításba vehető KÜLFÖLDI kiadónak, és meglátjuk mi sül ki belőle. Szervezésben van pár külföldi koncert – jövőre, felvidékre, és Szlovéniába, Dániába. De remélem sikerül több bulit lefixálni, hogy kicsit kitörjünk az itthoni berkekből és megmutassuk a külföldieknek, hogy itthon van igazi jó extreme metal zenekar.