Morre visszatér Magyarországra – interjú

Budapesti hódítás

Nagyszerű hír érkezett a rock kedvelő fiatalok számára. A kanadai Morre októberben meglátogatja hazánkat, hogy koncertet adhasson több városban is. Akik már ismerik őket, véletlenül se hagyják ki ezt a nevezetes eseményt, és akik még nem, azoknak íme egy kis ismertető:

A Morre 2008 elején alakult Kanadában, Torontóban három rockernek köszönhetően. Fuser és Igor Laze énekelnek, valamint gitároznak, Tyler Koch pedig dobol, és háttérvokállal is dúsítja az összhangzást. A trió egy igazán egyedülálló stílust hozott létre, amely a klasszikus rockon belül szinte behatárolhatatlan. A zenészeket ért hatásoknak köszönhetően van benne egy kis Queen, Led Zeppelin, The Rolling Stones vagy Pink Floyd inspiráció vegyítve némi keleties hangzással, és fantasztikus vokálokkal.  A dalszövegeik bővelkednek érzelmekben. Általában komor, misztikus témákat dolgoznak fel, vegyítve a kellemes tábortűzi hangulattal.

Az első lemezük 2010-ben jelent meg „…Out there” címen, és ez volt az a lemez, amelyben a zenészek kialakították az egyedi hangzásukat. Egy évvel később készült el a következő album, a „Contrast”, ami egymástól teljesen eltérő dalokat tartalmaz. Van rajta egészen kemény, de hallhatunk romantikus duettet is vendégénekessel és lírai fuvola kísérettel.

Idén júliusban készült el a harmadik albumuk, mely a „Morphine” megnevezést kapta. Ezt a címet nagyon találóan választották, mert a dalok többszöri hallgatására hasonló függőség alakul ki, mint a névadó szer használatától.

Az album dalai bővelkednek izgalmas dallamokban, melyeket nem egyszer érdekes, egzotikus hangszerek játszanak. Hallhatunk rajta üstdobot, melodikus fuvolát, valamint több számban is virtuóz mandolin játékot. Egyes dalokban dinamikus, vonósok által vitt dallam növeli a szöveg által teremtett drámai hangulatot.

Tavaly, 2011 nyarán a Morre egy két és fél hónapos turnéval bebarangolta Európát Romániától Angliáig. Tizenkét ország több mint harminc városában adtak akusztikus show-kat hatalmas sikerrel. Leginkább klubokban hallhatta őket a közönség, de szerepeltek rádióműsorokban is.  A rajongóiknak megígérték, hogy idén újra eljönnek, és ahogy tervezték, most itt vannak Európában.

Még a harmadik albumuk megjelenése előtt volt pár kérdésem a bandához, melyeket Igor Laze válaszolt meg a Morre-val és az idei turnéjukkal kapcsolatban.

Hogy akadtatok össze, és döntöttétek el, hogy létrehoztok egy bandát?

Igor Laze: A banda 2007 végén állt össze, amikor is Fuser megkérdezte, hogy segítenék-e neki néhány dalt összerakni, és én igent mondtam. Az a banda, amiben eredetileg játszott éppen szétesőben volt, és az enyém is bizonytalan volt a színpadon. Ahogy többször találkoztunk, az új dalok, és ötletek jócskán megszaporodtak. Eldöntöttük, hogy ki kéne próbálni őket dobkísérettel, és ekkor hallgattuk meg Tylert. Ezután összeállt a Morre.

A Morre-nak igazán különleges stílusa van. Hogy sikerült rálelni erre a hangzásra?

Igor Laze: A korai időszakban egy csomó dalt írtunk. Közülük az egyik volt a „Times Are Changing”, ami a legutolsó dal az első albumunkon, az „…Out There” címűn. Ennek volt a leginkább Morre-ra jellemző hangzása, így megszabadultunk a többitől, és elkezdtünk ennek a hangadó dalnak a mintájára írni. Azóta sokat fejlődött a hangzásunk, és kinőtte magát abba a stílusba, amit most hallhatsz.

Ha jól tudom, a saját magatok managerei vagytok. Nem nehéz egyszerre zenésznek is lenni, és foglalkozni a sok szervezéssel?

Igor Laze: Nagyon nehéz, és fárasztó egyszerre dolgozni a különböző feladatokon. Valahogy azért sikerül véghezvinni a dolgokat végül. Fontos, hogy a figyelem központjában maradjunk, és megtartsuk a pozitív helyzetünket, meg hogy vigyük tovább előre a zenekart.

Az előző évben sikeresen véghezvittétek az első európai turnétokat. Milyen tapasztalatokat gyűjtöttetek?

Igor Laze: Nagyon hálás élmény volt, és nagyon nagy szükség is volt rá. Új kapukat nyitottunk meg szervezőkkel, ügynökségekkel, és természetesen rengeteg új rajongót, és barátot szereztünk szerte a kontinensen. Nem volt egy könnyű turné, de túléltük, és készen állunk egy újabbra ebben az évben.

Írtatok dalokat ez alatt az idő alatt?

Igor Laze: Volt egy pár ötlet itt-ott, ami elkezdett érlelődni, és közülük néhány dalok részleteként végezte a „Morphine” albumon, de lehetséges, hogy a többiből is belerakunk a következő felvételeinkbe. Néha volt olyan, hogy vagy én, vagy Fuser szívesen leültünk volna egy szobában, hogy dolgozhassunk azon, amit érdemesnek éreztünk a folytatásra.

Nem nehéz egy ilyen turnét összeszervezni? Elismerésem, amiért még egyszer nekivágtok. Mit fogtok ezúttal másképp csinálni?

Igor Laze: Nagyon sok kemény munka, és kitartás. Rengeteg telefonbeszélgetést kell lebonyolítanunk, és a kulcsa hogy nyomon kövessük a fejleményeket, meg hogy keményen szervezzünk. Most már tudjuk, hogy melyik helyen játsszunk, és melyiken ne, hogy mik a legfontosabb tudnivalók, és miként tervezzünk, hogy a legtöbbet kihozhassuk a turnéból. Ez egy folyamatos tapasztalatgyűjtés, és mindig arról szól, hogy fejlődjünk, és bölcsebb döntéshozókká váljunk.

A mostani turnéra magatokkal fogtok hozni egy negyedik zenészt, hogy basszusgitáron játsszon. Ki lesz ő, és hogy választottátok ki?

Igor Laze: A negyedik embert Daniel Johnsonnak hívják, és a basszusgitározáson kívül háttérvokálozni is fog. Fuser régi, eredeti bandájából ismerjük. Többször is hívtuk már vendégművésznek. Ő egy nagyszerű jelölt a munkára, mivel eltökélt, és imádja a zenét.

Nem aggódtok a novemberi időjárás miatt?

Igor Laze: Nem igazán, mivel a kanadai téli vezetési körülmények után biztos, hogy megbirkózunk majd vele, és ami azt illeti, nincs nagyon más választásunk. J

Mit vártok a mostani turnétól?

Igor Laze: Szeretnénk megnövelni a rajongói bázisunkat, és megismertetni mindenkivel a Morre-t, akivel csak találkozunk. Az előző évben nagyon jól fogadták a bandát, és elhatároztuk, hogy terjeszteni fogjuk mindenhol a zenénket, ahol csak lehet.

Mit üzentek a magyar hallgatóságnak?

Igor Laze: Szeretnénk köszönetet mondani, hogy a dalaink az ország több rádiójában is hallhatóak, és hogy a magazinjaitok interjúkat, és híreket közölnek a bandával kapcsolatban. Már alig várjuk, hogy visszatérjünk idén, és kicsit keményebben zúzzunk, mint eddig a gyönyörű országotokban. Kérlek, nézzétek meg a weboldalunkon a turnénaptárt a magyarországi koncerteknél. Szeretettel és tisztelettel a Morre.

 

Akinek felkeltette az érdeklődését a Morre, az további információt talál a zenekarról a hivatalos honlapjukon (http://morremusic.com) vagy a magyar rajongói oldalon (http://morrefans.uw.hu).

Az idei nyár végén Magyarországon adtak három koncertet, de akik lemaradtak ezekről, azoknak nem kell búsúlnia, mert októberben a Morre visszatér Magyarországra, és november elején is tesznek majd nálunk egy rövid látogatást. A Következő helyszíneken láthatják őket az érdeklődők:

 

Okt. 22. – R33 Egyesület, Budapest

Okt. 26. – Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár, Gyál

Okt. 27. – Talent Alternatív Művészeti Klub, Salgótarján

Nov. 14. – Rongy Kocsma, Szeged

Szerző: Tóth Zsófia