DÖDAREN- Göteborgi retro metál fíling

Akkor maradjunk továbbra is az északi fronton, ahol a helyzet egyáltalán nem változatlan!

Manapság igen menő dolog különböző stílusok között lavírozni, s mixelni, fúzionálni a végtelenségig, hangsúlyozva, a művészetben nincsen lehetetlen. A Dödaren bandája azonban még ezt a trendet is lazán fölül kívánja múlni metálos-fővonalú post-retro hangzásával. Az érdekes fémes-mix ellentmondásossággal dacoló tökéletes csengése azonban nem a véletlen játéka. A Dödaren négy tagja korábban jazz, garage-blues, és hardcore csapatok tagjaiként kezdte.
A 2010 végén alakult banda négy huszonéves zeneőrült svéd srác alternatív stílusimádatából fakadó metálegyveleg. Dél- és Közép Svédországban igen sikeres 2011-es EP-jük, a „Flyttar in” után 2012 januárjában úgy döntöttek, érdemes lenne lemezformában is rögzíteni a próbatermi hangulatot, melyet a göteborgi koncerteken olyan lelkesedéssel vett át az underground és metálos közönség. Így került tehát hivatalosan is nyilvánosságra a Dödaren debütáló anyaga, a 8 számot tartalmazó Maen című korong, alig egy hónapja, 2012 április 27-én.

A négy srác stiláris korlátoktól mentes, meghatározhatatlan stílusúnak nevezte a Maen hanganyagát, míg a kritikusok a ’80-as években divatos, pszichedelikus alapokra épülő stoner metalhoz közelítették a Dödaren debütáló művét. A zenekar a hallgatóságra bízza a döntést, ők, ahogy mondják, a groovy hangzástól, a ’60-’70-es évek gitárriffjein és a stílusban oly meglepő boogie feltűnésén át a postmetálig, valóban mindent felhasználtak a legendás göteborgi metál fílinghez, persze mindent a feje tetejére állítva.

TAGOK: Eric, Martin, Fredrik, Jon.

LEMEZ
Maen (2012) (Totál: 50 perc)
1.Ågren Ner I Graven 07:45
2.Guld 06:39
3.Träden (Skogens Konung) 09:29
4.En Ny Dag 05:03
5.Mellangärdet 00:59
6.Ingenting 03:39
7.Svärdet 07:16
8.Slutet 10:34

YOUTUBE
*Koncertvideó- “Svärdet” @ henriksberg, Göteborg, 2012 január:
http://www.youtube.com/watch?v=hzAPBSZndGk&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=AB31N1rQSIU&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=BgAAI32xCRk

KONTAKT
http://www.dödaren.com
http://dödaren.bandcamp.com
Youtube, Spotify, iTunes, Amazon
(Göteborg, Sweden)

Forrás:
Kurcz Orsi
the.rocketqueen@yahoo.com