Magyar Dal Napja – 09.11. – sajtóközlemény és sajtótájékoztató

SAJTÓKÖZLEMÉNY – Budapest, 2011. augusztus 31. Szeptember 11-én ismét Magyar Dal Napja.
Hét vidéki városban és tizenhét budapesti helyszínen, azaz összesen közel negyven színpadon várják rajongóikat a honi előadók a vokális magyar zene ünnepén.
A Magyar Dal Napja idei második sajtótájékoztatójának ismét az óbudai KOBUCI kert adott otthont. A szervezők az érkező vendégek kezébe adták a még teljesen friss Pesti Est különszámot, amelyben részletesen olvasható minden idei program.
(Képen Bródy János, Presser Gábor, Hegedűs D. Géza)
Amíg a vendégek elfoglalták helyüket az asztalok körül, a Lavender Forté zenekar játszott. A duó nagy sikerrel szerepelt tavaly a Dallamos Villamoson, és természetesen az idén is ott a helye.
2011-ben is Dallamos Villamos
Merthogy a Dallamos Villamos kifut az idén is. A BKV-val kötött együttműködés szerint szeptember 4-én és 11-én, a kettes és a négyes villamos vonalán egyaránt közlekedik majd a nosztalgiajárat, és a fedélzeten olyan muzsikusok szolgáltatják az élő zenét, mint a Borgia, a Peacetones, a TükeZoo, a Presszó Tangó Libidó, a Kávészünet, vagy Kardos Horváth János és Domokos Tibor, vagyis a Kafkaz.
Közel harminc friss banda muzsikál két nap alatt, érdemes tenni egy kört. Főleg azért, mert nincs extra viteldíj, a csodajárművön bárki utazhat, aki érvényes jeggyel vagy bérlettel rendelkezik. A sajtótájékoztató közönségét Presser Gábor, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. alapítója üdvözölte, majd elmondta: „Köszöntjük mindazokat, akik jönnek, tudósítanak, akik elviszik a rendezvény hírét a legtávolabbi falvakba is. Köszöntjük a rádiókat, amelyek ezen a napon csak magyar dalokat tűznek műsorra. Köszöntjük az előadókat, akik ezen a napon színpadra állnak. És köszöntjük a közönséget, hiszen mindez neki szól.”
A Magyar Dal Napja 0 órakor kezdődik
DJ Dominique (Várkonyi Attila) mindig kitalál valamit. A tavalyi nagysikerű DJ-program után az idén elhatározta, hogy megszervezi a klubokban a Magyar Dal Óráját. Amint éjfélt üt az óra, a csatlakozó bulihelyszíneken a DJ magyar lemezre vált, és szeptember 11-én 0 órától hajnali egyig a magyar daloké a főszerep. A lemezlovasok erre az órára különleges, hazai repertoárral készülnek. Ez számukra is kihívást jelent, hiszen a feladat szokatlan. DJ Spigiboy, DJ Spytheghost, DJ Hudák, DJ Tailor, DJ Adam Stone már készül a nagy alkalomra, és reméljük, hogy többen is csatlakoznak hozzájuk.
Vidéki Magyar Dal Napja helyszínek
Idén Nyíregyháza a Magyar Dal fővárosa. A szabolcsi megyeszékhely tucatnyi színpadot állít, és a város szinte minden pontján szólnak majd a dalok. A nagyszínpad műsorát Presser Gábor nyitja meg, és a Dimenzió együttes utcabálja zárja. A Magyar Dal Napja másnapján, szeptember 12-én hétfőn a nyíregyházi program egyik fellépője, Karácsony János tart énekórákat a helyi fiataloknak, helyi iskolák
tanórái keretében. Egerben az idén is a város szülötteié a főszerep. A Dobó téren igazi szenzációnak ígérkezik Kovács Kati koncertje, de színpadra lép a fiatal helyi tehetség, Herczeg Flóra is. A hangulatot az Első Emelet zenekar fokozza, a nap végén pedig a Kerekes Band muzsikájára táncolhat a közönség. Salgótarjánban a KFT zenekar lesz az est fénypontja, Zalaegerszegen a Griff Bábszínház művészei
szórakoztatják igényes zenével a legkisebbeket, Boldogon pedig együtt ünnepel a község apraja-nagyja. Százhalombatta színes műsorral készül. Közönség elé lép Lola, a Bon-Bon, az Ufo, este pedig a Magna Cum Laude élő nagykoncertjére tapsolhatnak a rajongók. Szombathely generációkon átívelő programot szervez. A jól ismert helyi együttesek mellett az este sztárja a Pál Utcai Fiúk zenekar lesz, a Mokka együttes pedig ismert slágereket játszik majd az esti utcabálon, ahol tűzijáték fényei világítanak a táncolóknak.
(KépenLittvay Imre (100 Folk Celsius), Tóth Csaba (igazgató, Roland East Europe), Köbli Gyula (stratégiai és pénzügyi vezérigazgató, FHB Jelzálogbank Nyrt.), Presser Gábor, Szabó Edit (ügyvezető, Magyar Dal Napja Nonprofit Kft.)
Budapesti Magyar Dal Napja helyszínek
Budapesten a legkisebb kluboktól a legnagyobb szabadtéri helyszínekig szinte mindenhol találkozhatunk a Magyar Dal Napját ünneplő tömeggel. A Campona bevásárlóközpont és a Roland East Europe közös szervezésében egy új budapesti helyszínnel bővült a rendezvénysorozat. A „Magyar Dal Napja a Camponában” elnevezésű program során olyan népszerű együttesek előadását tekinthetik meg a Nagytétényi úti helyszín vendégei, mint
a Bikini, a 100 Folk Celsius, SP, Weszely Ernő, vagy éppen a Karthago. A helyszín ritka csemegével is készül az eseményre. A magyar rock-és popzenei élet nagyjainak tárgyaiból relikviakiállítást szerveznek a Camponában, így a nézők megcsodálhatják egyebek között az LGT zenekar egykori próbatermének berendezési tárgyait is. A Bem Rockparton idén is rocktörténeti múltidézésre hívnak a szervezők: koncertfilmeket vetítenek, majd akusztikus zene csendül, és a ’70-es, ’80-as, ’90-es évek rock-életének kulisszatitkait fedi fel vendégeivel az est házigazdája, Török Ádám és a Mini Trió. A Keleti Blokk Alkotói Bázis ismét szokatlan programmal készül a nagy napra. Az alkotói közösség Ajtósi Dürer sori székházában kinyílnak a próbatermek, stúdiók, műtermek ajtajai, hogy az érdeklődők betekintést nyerhessenek a kulisszák mögé. Nem lesznek hagyományos értelemben vett koncertek, sem színpad. Ezek a privát, bensőséges terek szolgálnak majd helyszínül a több mint félszáz nyilvános zenekari próbának, kiállításnak és vetítésnek. A programot a Rádió Q és a Kultúrpart TV élőben közvetíti. A Gödör Klubban húsz tehetséges fiatal zenekar mutatkozik be a közönségnek. A délután kettőtől, hajnali kettőig tartó buli újszerű hangzást, friss, lendületes, fiatalos programot ígér, nem csak fiataloknak. A Magyar Dal Napja vokális jazz színpadán immár hagyomány, hogy a műfaj népszerű énekesei magyar nyelvű repertoárral lépnek a közönség elé. A hangszeres kíséretet a honi jazzmuzsika kiválóságai szolgáltatják. A program összeállításakor a Magyar Jazz Szövetség különös gondot fordított arra, hogy a hazai jazz-élet legendás képviselői mellett fiatal, tehetséges előadók is bemutatkozhassanak, és minden évben meghívást kapnak olyan művészek is, akik más műfajokból kirándulnak át a jazz világába. A közönség találkozhat majd Harcsa Veronikával, Malek Andreával, Gitanóval, Szakcsi Lakatos Bélával, Kökény Attilát pedig a Stúdió 11 kíséri. Igazi zenei csemegének ígérkező nap lesz, érdemes ellátogatni a Budapest Jazz Clubba.
A mindössze három éve megnyílt KOBUCI kert mára már fogalommá vált a népzenét és világzenét szerető közönség körében. Óbudán, a Zichy-kastély kertjében minden évben gondolnak a gyerekekre is a Magyar Dal Napján. Délelőtt az Alma és a Kolompos együttes húzza a kicsiknek. Igazi családi program, érdemes benevezni. Délután pedig jöhetnek a szenzációra éhes felnőttek. Tcha Limberger belga hegedű- és gitárvirtuóz a magyar népzene kedvéért tanulta meg nyelvünket. A világtalan muzsikus rajong a magyar kultúráért, és a KOBUCI-sok kedvéért vállalta a házigazdaszerepet. Együtt zenél majd az est szinte minden fellépőjével, akik között ott lesz a Besh o
droM, illetve visszatérő vendégként Ferenczi György és a Rackajam, na meg a Budapest Bár is. Az este fergetegesnek ígérkezik. Angyalföldön két helyszínt is szervez a József Attila Művelődési Központ. A Gyermek- és Ifjúsági
Házban Farkasházi Réka lesz a háziasszony. Lesz majd gyermek Ki mit tud?, ahol természetesen magyar dalokat kell énekelni, aztán Farkasházi Réka és Huzella Péter énekel a gyerekeknek és együtt a gyerekekkel. A József Attila Művelődési Központ az idén is vállalta a múltidéző szerepkört. Retro névre keresztelt színpadjukon az R-Go és Szikora Róbert, majd a Napoleon Boulevard együttes várja a közönséget. Az estet videodisco zárja. Az Óbudai Társaskör a klasszikus zene fellegvára lesz az idén. Fellép Kertesi Ingrid, Meláth Andrea, Bátori Éva és Pataky Potyók Dániel. Zongorán közreműködik Virág Emese. Az R33 is új helyszín az idén. A „kulturális együttállás” termeiben élő legendák és fiatal követőik lépnek majd színre. Ott lesz egyebek között a Balaton, Peter Ogi, az ef Zámbó Happy Dead Band, és a nemrég feltűnt fiatal tehetség, Király Martina is. 2011-ben a magyar nóta kedvelőire is gondolt a Magyar Dal Napja. Nótahajó indul, melynek fedélzetén többek között Pere János, Forgács Gábor, Csongrádi Kata és Nógrádi Tóth István énekli a sokak számára kedves nótákat. A Jedermann Kávéház aprócska színpadán négy népszerű zenekar áll majd pódiumra. A Naiv Baldachin és a Szabvány Zenekar kezd, aztán Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf következik, végül pedig Bárdos Deák Ági: Bardo projekt című műsora kerül színre, melyben kortárs költők megzenésített verseit hallgathatja a közönség. Elmaradhatatlan helyszín a Vígszínház. Az idén 115 éves teátrum a színház megnyitása óta bemutatott zenés darabok betétdalaiból válogat. Az est során felcsendülnek
Eisemann, Zerkovitz, Fényes Szabolcs szerzeményei és Kálmán Imre ritkán játszott Tatárjárás című művének slágerei is. A Vígszínház jól ismert művészei mellett színpadra lépnek a zenészbarátok, ismét ott lesz Rúzsa Magdi, Falusi Mariann, de Geszti Péter, Novák Péter és a Csík Zenekar is szerepel a vendéglistán. Felejthetetlen este lesz. Ismét lesz Szerzők Színpad a Zöld Pardonban. A programot délután 5-kor Caramel nyitja, aztán este 10-ig népszerű előadók váltják egymást a deszkákon. Ott lesz a Supernem, a Fresh Fabrik, Belmondo, és Akkezdet Phiai is.
Magyar Dal Napja a közmédiumokban
A hagyományokhoz híven a közmédiarendszer csatornái is kapcsolódnak a Magyar Dal Napjához. 30 album – még több magyar dal címmel a Petőfi Rádió ezen a napon sok hazai dalt mutat be, és a nap végére összeáll minden idők 30 legjobb magyar albumát felsoroló listája. Az albumok mindegyikéről készül egy-egy 2 perces összeállítás, ami után egy dal teljes egészében meghallgatható az aktuális lemezről. Minden órában készül egy mini interjú az alkotókkal, pályatársaikkal, némely esetben zenei szakírókkal. A tervek szerint 21 órától az idei Sziget Fesztivál nulladik napján rögzített Magyar Rádió Szimfonik LIVE produkció második órája is adásba kerül. Az m1 szeptember 17-én este két órás összefoglaló műsorban mutatja be a Magyar Dal Napja legfontosabb pillanatait az első perctől a záró koncertig. Az m1 stábja ellátogat a rendezvény fővárosába, Nyíregyházára is. A tematikus rádiós nap és az összefoglaló televízió-műsor zenei kínálatában két dolog mindenképp közös lesz, az értékek bemutatása és az igényesség, amellyel a szerkesztők válogatnak, hogy minden zenei stílusból a legjobbal találkozhassanak a közszolgálati csatornák hallgatói és nézői is.
(KépenPresser Gábor, Szabó Edit, Bródy János, Horváth Péter (igazgató, ProArt))

A Magyar Dal Napja nagylelkű támogatói
Főtámogatónk az FHB BANK