Virgo interjú

Tóth Jocival, a Virgo együttes dobosával beszélget Radics Béla
Az illendőség úgy kívánja, hogy az együttes többi tagját is megemlítsük név szerint. Bemutatnád a többieket?
A zenekar hat tagú. Az énekesünk Vasvári Viki, Kiss Zsolt gitár, Nagy Steve szintén gitár, Fegyverneki Attila billentyű, Babiloni Ronny basszusgitár, és magam Tóth Joci vagyok a dobos.
Mikor volt utoljára tagcsere? 2007 óta változatlan a felállás?
Basszusgitár fronton cseréltünk tavaly év elején, akkor jött Ronny a zenekarba, az elődjével elváltunk egymástól közös megegyezéssel, eltérő zenei elképzelések miatt.
A weblapotokon olvastam, hogy volt aki a régi Virgo, és volt aki a Grant zenekarból érkezett. Ez hogy érint benneteket nevesítve?
Az ős Virgo zenekar már 2003-ban létezett, de nem igazán jutottak előre, és szünetre is vonultak. Abban játszott az előző basszusgitárosunk Szusza Öcsi és Nagy Steve. És amikor 2007-ben újra életre hívták a Virgo-t, akkor jöttünk mi a képbe, és most már az ős Virgo-ból csak Steve van velünk. Öcsivel ugye szétmentek az útjaink. A Grant-ből pedig én, Kiss Zsolt és Fegyverneki Attila jöttünk így hárman alkottuk a Grant-et. Viki, az énekesünk is egyidőben a Grant-tel együtt zenélt, utána más vizekre evezett, de a Virgo zenekar megalakításakor összejöttünk, és ismét együtt csináljuk ezt a zenekart.
Ezt örömmel hallom, ahogyan a hallgatók is. Hat tagot említettél, ezen kívül lehet még valaki aki be szokott segíteni, vagy ez nálatok nem jellemző?
Mire gondolsz?
Studió munkálatoknál, vagy bizonyos fellépéseken…,
Háttér tevékenységnél?
Igen, például.
A szövegeket Halenkár Gergely szokta elkövetni, tehát ő az állandó szövegírónk. És a lemez kapcsán is rengeteg segítséget kaptunk igazából Maroevich Zsoltot kell megemlíteni, aki az egész a felvételért, keverésért felelt, egyébként nagyon kedves barátunk. De a zenekar házatáján több barátunknak köszönhetjük a segítséget, akik az ügyintézésekben segítenek. És megemlítjük Boltsek Andreát is, a menedzserünket, aki ezt az interjút is elősegítette.
Beszélgessünk a lemezetekről egy kicsit. Megjelent már, vagy megjelenés alatt áll? Erről nem volt pontos információm.
Egy picit megcsúsztunk vele. Rendhagyó módon a lemezbemutató hamarabb létrejött, mint a megjelenés. De ebből a szempontból kapóra jött ez a riport, mert épp ma kaptam a hírt, hogy a jövő héten kedd, vagy szerda magasságában már csomagolva lesz az anyag és borítóstól, mindenestől meg tudjuk küldeni a terjesztőknek és onnantól meg lehet vásárolni. Tehát jövő hét szerda környékén ez az anyag kézzel fogható lesz.
Nem speciális terjesztéssel kerül a rajongókhoz, hanem a hagyományos úton meg lehet vásárolni lemezboltokban?
Az Alexandra Könyvkiadó állt mögénk egész pontosan, és az ő áruházláncaiban, boltjaiban lesz megvásárolható. Természetesen a mi elérhetőségeinken is hozzá lehet jutni, és keressük az egyéb értékesítési formákat is.
Van a lemezen meglepetés, eltérés a korábbi irányvonaltól, stílustól?
A stílus az maradt, tehát ugyanezt a Placebo, Garbage, Muse féle stílust követjük a saját számokban is. Az egész úgy indult, hogy az előbb említett együtteseknek voltunk a feldolgozás zenekara. A saját számokban pedig ezeknek a zenekaroknak a stílusát vittük tovább, tehát ez ilyen szempontból nem változik. Úgy néz ki – bár ez még tárgyalás alatt van, mielőtt a sokszorosítás megtörténik – hogy lesz egy meglepetés a lemezen, egy speciális tizedik track, amelyről még nem szeretnék többet elárulni, hogy tényleg meglepetés lehessen.
Ebből gondolható, hogy hány szám lesz a lemezen…
Kilenc hivatalosan, plusz ez a meglepetés, amit említettem.
Ezeket a számokat meg lehetett korábban is hallgatni?
Igen, hallhatóak voltak például a koncerteken, ahol folyamatosan játszottuk őket, a korábbi számainkat is úgy itéltük meg, hogy kapjanak lemezes megjelenést, mert jónak tartjuk őket, és a visszajelzések is ezt igazolták.
Hamár a visszajelzésről beszéltél, akkor az érdekelne, hogy hogyan sikerült a Dürer Kerti lemezbemutató koncert?
Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy nagyon jól sikerült, sokan eljöttek, és egy remek hangulatú koncertet adtunk. Elég sok szervezői munka előzte meg, és a lemezzel kapcsolatosan jó néhány feladat, így már mi is nagyon vártuk, hogy megfelelően sikerüljön, és szerencsére klasszul sült el.
Ha csak egyetlen számot lehetne kiemelni a saját szerzemények közül, akkor melyiket ajánlanád figyelmünkbe?
A lemezen a 9. számot, amely a Loose this game című nótánk, ezt ajánlanám mindenkinek a figyelmébe, mert ezt nagyon erősnek érzünk. Kicsit hosszabb nóta, több mint 5 percre sikeredett, de a végén kiváló gitárszólók kerültek bele, szóval érdemes lesz meghallgatni.
Egy hasonló kérdést tennék fel azokkal a feldolgozásokkal kapcsolatban, amelyeket koncerteken szoktatok játszani. Ha csak egyet emelnél ki, melyik számhoz kötődsz leginkább?
Ez persze változó 🙂 , de ha az egyéni véleményemet kérdezed, akkor nekem a Placebo-tól a “Twenty years” címűt szeretem legjobban játszani és hallgatni is, de ez változó. Például Ronny, a basszusgitárosunk ő abszolút Muse fanatikus, tehát ő azokat a számokat részesíti előnyben. De alapvetően úgy sikerült kialakulnia a zenekarnak, hogy mindnyájan megtaláljuk benne azt a vonalat, amelyet szeretünk.
Mindhárom általad említett együttestől szoktatok számokat koncerten előadni?
Igen, mindegyiktől játszunk, igaz hol többet, hol kevesebbet. Mert az kezd kialakulni, hogy a saját számokat helyezzük előtérbe, megpróbáljuk folyamatosan kiváltani a feldolgozás nótákat.
Az önmegvalósításnak egy komolyabb formája a saját szerzemények előadása, ez teljesen biztos. Bár már említést tettél róla, de érdekelne a számok születése, vagyis ki írja általában a szöveket és a zenét?
A szövegekért abszolút Halengár Gergely felel, tehát az ő szövegeit szoktuk megvalósítani úgymond. Ezek magyar szövegek, amelyet mi átfordítunk angolra, mert az együttes angolul szólal meg. A fordításban az énekesünk, Viki szokott az élen járni, ő szokta a szövegeket angolra átültetni. A zene pedig úgy születik, hogy lemegyünk a próbaterembe, valaki hoz egy témát, és közösen kialakítunk belőle valamit. Nálunk ez a módszer működik. Más zenekaroknál van, aki a zenéért felel és meg kell írnia az egészet. Mi közöttünk ez úgy megy, hogy mindenki hozzáteszi a tudását, és azt ami éppen akkor az eszébe jut. Tehát úgy szoktunk dolgozni, hogy közösen születnek a nóták.
Ez speciálisnak tűnik számomra. Tehát ha jól értettem először a magyar szöveg születik meg, majd ezt átfordítja Viki, és ezután közösen zenét szereztek hozzá?
Így van. Van egy csomó szövegünk, mi pedig elkezdünk zenéket összerakni, majd jön Viki a szövegeivel és jelzi, hogy szerinte melyiket lehetne az adott témához implementálni.
Néha megosztják az angolul éneklő magyar zenekarok a közönséget (én nem is teljesen értem, de talán azért mert nem mindenki érti a szövegeket). Sokszor elvárják, hogy szülessenek magyar szerzemények is, vagy legalább a meglévőknek a magyar megfelelőjük. Találkoztatok a saját közönségetektől hasonló kívánsággal?
A mi hallgatóságunknál, közönségünknél nem tapasztaltunk ilyet. Ők teljes mértékben azonosultak ezzel, és elfogadják, értékelik az angol szövegeket, még ha nem is azonnal értik meg őket. Nem került elő olyan megkeresés, hogy tegyük át magyarra is a meglévő számokat. Nem is éreznénk jónak ezt a megoldást, kicsit bugyutának tűnhetne. Angolul születtek meg ezek a számok, így szokták meg őket. Ezen kívül nem titkolt vágya a zenekarnak, hogy kifelé nyissunk, ne csak az országhatáron belül ismerjék meg a nevünket. Sőt talán ezt a stílust is kint jobban elfogadják, amelyet mi képviselünk, mint idehaza.
A külföldi nyitásra voltak-e már biztató jelek? Akár igen, akár nem, úgy gondolom, hogy a lemezmegjelenés egy újabb lökést adhat ennek.
Igen, épp ezért is akartunk lemezt mielőbb. Annyit el lehet erről árulni, hogy van egy angol promóter, aki érdeklődik a lemez iránt. Nagyon várja az anyagot, és szeretnénk mielőbb eljuttatni hozzá. Reményeink szerint ebből kisülhet komolyabb együttműködés is.
Eddig egy video klippet láttam tőletek, ami a True című dalból készült és nekem nagyon tetszett, többször is megnéztem egymás után, mert igazán színvonalasnak gondoltam. Terveztek-e másik számra is valamilyen képi anyagot, klippet?
Igen, ha kijön a lemez, akkor szeretnénk másikat. Elsőként valószínűleg a “Loose this game” lesz, amelyet már ajánlottam a hallgatóknak, azt szeretnénk megfilmesíteni. Ez ugye viszont megint csak pénz kérdése. A zenekar kasszája erősen minuszban van a lemeznek a költségei miatt, viszont az Artisjus-nál lehet pályázni pénzekre, szeptember közepéig kell benyújtani a pályázatokat. Szóval ha onnan tudunk szerezni, akkor biztosan készül a következő klipp.
A forgatáson minden könnyen ment, vagy volt ami többször belállításra sikerült?
A klipp tulajdonképpen egy napnak az eredménye. Nagyon kedves barátunk, Streba Zoltán csinálta, aki egyébként nagyon színvonalas klippeket készít fontosabb zenekaroknak. Az ő képi világa bennünket is meggyőzött, amikor láttuk a munkáit, ezért mondtuk azt, hogy csinálja ő a klippet. Végül sikerült mint említettem 1 nap alatt felvenni, ami annak is köszönhető, hogy a True nem egy hosszú dal.
Munkás egy ilyen klippet rögzíteni, vagy inkább élveztétek a forgatást?
Viki közeli és távoli képeit többször kellett rögzíteni, mert az ilyen beállítás volt, plusz a dobos részeknél is párszor rá kellett játszani. Amikor 28-adszorra csináljuk ugyanazt az némiképp tud fárasztó lenni, de egyébként élveztük a felvételt.
Ki volt a másik lány, aki szerepelt a klippben?
Ő Panna volt, aki szintén tavaly február környékén távozott a zenekarból, mert zeneileg eltérő véleményeink voltak, így közös megegyezéssel elváltunk. Akkor még Vikinek meg volt a másik zenekara is és nem akartunk koncerteket lemondani, ezért szerettünk volna egy másik lányt, aki Viki habitusát tovább tudja viszi, és helyettesíteni képes, azaz be tud ugrani fő énekesként fellépéseken, de ez nem teljesen valósult meg. Úgy döntöttünk, hogy nem kísérletezünk ezen a téren, ha nem tudjuk megcsinálni a koncertet, akkor nem erőltetjük ezt a helyettesítést, mivel mindíg 100 %-os produkcióval szeretnék kiállni.
A koncertek kapcsán azt kérdezném, hogy milyen fellépéseket terveztek a közeljövőben? Feltételezem, hogy a lemezmegjelenést szükséges népszerűsíteni.
Augusztus 27-én megyünk a Millenárisra, a szabadtéri szinpadra 18 órától. A lemez már akkor kézzel fogható lesz, és szeretnénk ott is terjeszteni, népszerűsíteni. Azután közeljövőben van még szeptemberben a győri koncertünk, októberben pedig Mátyás Attila előtt fogunk játszani a Dürerben.
Egyéb tervek a közel-távoli jövőben?
Az említett klippet szeretnék leforgatni, és az angol promóterrel komolyabb tárgyalásokra számítunk, ha ki tudjuk a lemezt küldeni számára. Utána pedig szeretnénk folyamatosan írni az új dalokat, menni tovább előre és sokat koncertezni.
Rendben. Én azzal köszönök el, hogy további sok sikert kívánok, és egyre növekvő rajongó tábort!