Ducktape interjú

A Ducktape együttes basszusgitárosával, Szabó Gergellyel beszélgetett Radics Béla.

Már egy ismertető cikkel szolgáltunk nemrég veletek kapcsolatban, melyben az együttesről és a tagokról olvashattak. A link: http://www.rock-r.hu/?p=992

Merre voltak a legutóbbi fellépéseitek, hogyan éreztétek magatokat?
Legutóbbi fellépéseink leginkább Pesten voltak. Tudni kell, hogy igazán koncertezni idén kezdtünk, szerintem ebben az éveben több koncertünk volt, mint az előző két évben, szóval felfoghatjuk az első 4 évünket a kiforrás éveinek is. Nyár elején volt egy nagyon anarchikus, szétesett, de nekünk hangulatban zseniális koncertünk, ahol szem nem maradt szárazon. A miénk biztosan nem, mert nincs is jobb, mint amikor az ember végre a világ tetején érzi magát és elengedi magát annyira, hogy merje élvezni. Ezen kívül volt egy akusztikus koncertünk a Treffort kertben az Audio Love Nationnel, akikkel remekül megértettük egymást, meg ahhoz képest, hogy szombat volt ebben az egyetemi kocsmában/szórakozóhelyen, egész sokan ott voltak. Másik végletnek felfogható koncert talán a Mészistockon, Fehérvár közelében megtartott fellépésünk volt. mindent beleadtunk, energikusak voltunk, csak a kutya nem volt rá kíváncsi. Talán 10-en. A többi helyi zenekarnál meg mindenki felállt és a színpadnál volt. Egy haveri alapon elvállalt koncertnél ez mértékkel tud motiváló lenni. De a fellépés az fellépés és az ember mindenből tanul.
A zenétek most alternatív…, vagy underground… persze nem ez az igazi kérdés, hanem hogy ez számotokra mit jelent?
A mi zenénk számunkra nem a besorolást jelenti, hanem hogy a saját világunkban rohadtul azt csinálunk amit szeretnénk. Ha most épp elszállós témákat akarunk, akkor az lesz, ha lágy balladisztikusat, akkor az, de nem igazán látom célunknak, hogy na mi most elmegyünk Kispál irányba, mert azt szeretik. Cél az önmegvalósítás amennyire csak lehet.
Már 5 éve zenéltek együtt, egyetlen tagcsere történt. Ezt leszámítva különíthetőek el jó, vagy kevésbé jó (nehezebb) időszakok ?
A tagcsere után valójában magára talált a zenekar, számomra elképzelhetetlen lenne más felállásban már, bár nyilván egy perc habozás nélkül leváltanának engem egy miniszoknyás pic.ás basszgitároscsajra. És én nem haragudnék miatta, megérteném :). Nehezebb időszakok mindig vannak, főleg, amikor két önimádó, öncélú idióta egymásnak csap, mint a Gyula (git,ének, öcccs) és én. Részben gondolom a családi kötelékek miatt is, de a cél közös és nagyon úgysem tudnánk haragudni a másikra, egyikünknek sem célja keresztbetenni a másiknak
Terveztek-e majd lemezfelvételt, és ha igen, akkor mikor jelenhet meg, ha minden a terveknek megfelelően alakul? Valamint a lemezre felkerülő zenék között neked van-e személyes kedvenced? Illetve van-e olyan, amelyik a többitől eltérő módon, vagy más ötletből született meg?
Természetesen tervezünk lemezfelvételt, mert a demó hosszú távon semmire nem elég, meg a 4 szám egy idő után már unalmas. Van rengeteg számunk, amit jó minőségben nagyon örömteli lenne felcsendülni hallani, főleg két újabban létrehozott számunk, egyiknek Oktogon a címe és eléggé fülbemászó de már úgy szól, hogy utána lenyalom mind a húsz ujjamat, no meg van még egy eléggé kezdeti stádiumban lévő, de nekem a hangulata olyan, mintha egy űrhajóval süllyedtem volna el. Bár lehet, hogy utóbbi csak terv marad.
Van olyan külföldi, vagy magyar zenekar, amely bármi okból példaértékű számotokra?

Példaértékű meg kedvelt zenekarok a teljesség igénye nélkül: Blink 182, QOTSA, Smashing Pumpkins, Placebo, Gui Boratto, Kruder and Dorfmeister és még sokan mások. Magyar: Kispál, Quimby még nagyon régen amikor nem voltak Zorán tribute és nagyon szeretjük még az AZ, és a Néhai Bárány zenekarokat.
Ki a felelős 🙂 a szövegekért és a zenéért?

Ötletek általában jemmelésből jönnek létre, valaki elkezd játszani egy témát, és a többiekkel továbbvisszük. Szövegeket leginkább Gyula ír, elvégre ő a front emberke, de én is szoktam, csak ritkábban. Meg nem mindig hozzánk illőt. 🙂

Fellépési tervek az év hátralévő időszakában, vagy legalábbis ősszel?
Ősszel elvileg turné várható, kisebb vagy nagyobb, az majd eldől. Ami kicsit meglepett, hogy több ajánlatot is hallottam, szóval vagy jók vagyunk, vagy menők, vagy csak apa megfenyegetett pár embert, de jó lenne minél több emberhez eljutni. Számomra a fő cél őszre, hogy több felvételt tudjunk rögzíteni, hogy még több rádióhoz eljussunk és ezáltal egyre többen ismerhessék fel, hogy azért még érdemes kimozdulni egy Ducktape koncertre, mert az nem csak hogy jót tesz az egészségnek, de remek szórakozás is. A bandának biztosan 🙂
Ehhez én is sok sikert kívánok!