Twister interjú

Szávai Gergővel (Gery), a Twister együttes alapító gitárosával beszélget Radics Béla (Rock-R Rádió)


2007 óta működik a zenekar, röviden be tudnád mutatni az együttest?

Igen, 2007-ben alapítottam, azóta csak én maradtam a zenekarban. Most úgy érzem, hogy ez jelenlegi már a végleges felállás. Persze már korábban is volt, amikor ezt mondtam, de most még komolyabban gondolom. A doboknál Teleki Leventét hallhatjuk, viszont Ónodi Józseftől, a másik alapító tagtól sajnos meg kellett válnunk 2-3 hónapja, helyette Molnár Balázs játszik basszusgitáron. A másik gitáron Pető Tomi van, ő énekel is. Illetve az énekes Mókos Tamás, Móki. Igazából így vagyunk öten.
– Balázsnak sikerült a beilleszkedés?
Igen, mindenképpen. Egy nagyon tehetséges fiatal srácról van szó, 21 éves volt csak most. Iszonyatosan ügyes, két hét alatt megtanulta a dalokat, és máris szinpadon volt és az új lemezen már ő játszik.
– Beszéljünk a legfontosabb aktualitásról, az új nagylemezetek most fog megjelenni, “Az Ördög lánya” címmel.
Így van. Elég nagy kálváriát járt be ennek  az előzménye. Nagyon régóta terveztük ezt az első nagylemezt. Együtt dolgozunk Andival (Boltsek Andrea) egy éve ezen. Neki is nagyon sokat köszönhetünk. A Metal Hammer mellékleteként fog megjelenni most, június 30-án, a dupla számban. Elég kevés időnk volt, mert áprilisban kezdtük el a studió felvételeket és mindössze 2 hónap állt rendelkezésre a 10 szám felvételére, mert ennyit fog tartalmazni a lemez. Reméljük, hogy tetszeni fog mindenkinek!
– Minden bizonnyal! A studió munkálatok során volt segítségetek?
Hogyne, Kovács Gábor a Wisdom gitárosa nagyon régi barátom és már a korábbi kislemeznél és a 2007-es demo felvételünkön is segített a keverésben, studió munkálatokban. Régi zenésztársam és nagyon sokat köszönhetünk neki. Rengeteget éjszakáztunk, és tényleg a határidő előtt 2-3 órával tudtuk befejezni. Már a kislemeznél is nagyon lelkiismeretesen támogatott bennünket, igazán segítségünkre volt.
– A korábbi számokat Te jegyezted jobbára, ha jól tudom. Te írtad a szövegeket és a zenei anyag magját is összeállítottad. Mi a helyzet az új nagylemeznél?
Általában ennél is hasonlóképpen zajlott a történet. A kislemezről – amelyet tavaly csináltunk, és gyakorlatilag előfutára volt a mostaninak –  3 szám rajta van a nagylemezen, persze ezeket most újra felvettünk. Ez úgy szokott zajlani, hogy én akusztikus gitáron, akkordokban elkészítem a fő dallamokat, megírom a szöveget. Én csak úgy tudok számot írni, hogy egyből a szöveget is leírom. Azután eddig úgy történt, hogy Pető Tomihoz átmentem, megmutattam neki az anyagot. Általában a szövegen nem változott semmi, de ha a dallamban, vagy akármiben neki volt jobb ötlete, akkor azt hozzátettük. Így elkészült egy zenei kép, amelyet a  többieknek átküldtük. A próbán pedig mindenki hozzátette az apróbb dolgait. Általában így szoktunk dolgozni. Most is teljesen hasonlóan történt a lemeznél, Tomival feldolgoztuk és a próbateremben véglegesítettük a számokat.
– Az, hogy miről szólnak a számok az új lemezen, valószínűleg nem lehet röviden összefoglalni, de ha a dalcímeket megosztod velünk, akkor következtethetünk rá.
Mindíg a való életből próbáltam meríteni. Az elmúlt évek drámáit igyekeztem megfogalmazni. De azt már említettem máskor is párszor, hogy a szövegekben az a jó, hogy mindenkinek mást mond, ahogy visszahallottam a véleményeket. Bennem millió egy dolog motoszkál, amikor írom a szöveget, és amikor meghallgatják, van akinek abszolút teljesen más jelent, mint nekem jelentett, amikor írtam, és pont ez a jó benne. Ismétlem mégegyszer, az elmúlt időszak nagy drámáit írtam meg, amiket átéltem.  
– Van-e kedvenced közülük?

Igen, elég sokszor meghallgattam mostanában a lemezt. Jelenleg az “Így imádlak”, de ha két hét múlva kérdezel, akkor valószínűleg mást mondanék. Ezt számot közzé is tettük.
– Igen, a weblapotokon ez már meg lehet hallgatni. Melyik szám született meg a legrövidebb idő alatt?
Ezen egy kicsit el kell gondolkodnom, de pont a címadó dal, “Az ördög lánya”, amelynek volt egy vázlata néhány évvel korábbról, ami egy akusztikus gitáron volt rögzítve. Ez került fel a lemezre legutolsóként a nóták közül az utolsó pillanatban, és ez volt az amit a legrövidebb idő alatt dobtunk össze. Áthangszerelés, szóló, vokál, stb… viszont nagyon gyorsan ment. Szerintem 2-3 nap alatt elkészítettük.
– Nagyon szerencsés dolog, hogy ilyen nagy példányszámban fogtok megjelenni. Ez mikor vált számodra biztossá, hogy benne lesz a CD az említett Metal Hammerben?
Március-április környékén kellett leadnunk. Akkortájt minden nekünk kedvezett. Ezt le is kopogom, mert tényleg így volt. Szponzor keresésben voltunk éppen, mindenképp szerettük volna megjelentetni a lemezt, de akkor még nem tudtuk, hogy hogyan. Teljesen véletlenszerűen találtunk szponzort. Amikor kiderült, hogy megfinanszírozza a lemezt, akkor egyből leültünk a Metal Hammer-rel és megbeszéltük a megjelenés időpontját. Március végén, április elején derült ki mindez. Iszonyatos öröm volt, el tudod képzelni!
– Pont ezt akartam kérdezni, hogy milyen érzés volt, de erre máris válaszoltál. Természetesen meg tudom érteni… Hol láthat benneteket legközelebb a közönség?
Június 30-án, a lemez megjelenésének napján játszunk Szabadszálláson, fesztiválon. Másnap, július 1-én pénteken pedig Miskolcon, a Borsodi Sörfesztiválon. Utána július 13-án a Whitesnake After Partin játszunk a Pecsa Cafe-ban. Majd lényeges, hogy a lemezbemutató koncert augusztus 6-án lesz a Club 202-ben. Elég nagyszabású buliban bízunk, igen sok vendéget meghívtunk. Lesz két vendég zenekar. Ez elég komoly történet lesz a zenekar életében.
– Lesz 2 vendég zenekar, ahogy említetted.
Igen.
– De még titok, hogy kik?
Nem, egyáltalán nem titok. 🙂  Az egyik a Steroid, a másikon pedig Andival nagyon sokat gondolkoztunk, hogy ki legyen, végül a Flood in the Desert mellett döntöttünk végül. Ők kezdenek, majd jön a Steroid, és mi leszünk a főzenekar. Hála Istennek ezt is megértük! 🙂
– Megnézem a vendégkönyveteket és nagyon kedves bejegyzéseket találtam. Illetve megnézve a Facebook üzenőfalakat, vagy visszaolvasra régebbi bejegyzéseket, ugyanezt tapasztaltam. Rendre jól szerepeltek közönség szavazásokon… Ez mind azt mutatja, hogy megtaláljátok a közös hangot a hallgatósággal, illetve kifejezett szeretnek benneteket.
Igen, szerintünk is így van, és ennek nagyon örülünk. Főleg most hogy a lemez megjelenik, igazán kiváncsiak leszünk, hogy ha mégtöbben megismerik a zenekart, így marad-e. Ez lesz most az igazi mérce. Eddig tényleg az volt a tapasztalat, amit mondtál is. Nagyon kedves és jópofa dolgokat írtak rólunk. Meg kell említenem, hogy ennek lökést adott az, hogy tavaly májusban Móki belépett a zenekarba, illetve az hogy tavaly júniustól együtt dolgozunk Andival. Móki teljesen új arcot adott a zenekarnak, hisz fiatal, jó kiállású. Lehet hogy a népszerűségben ez is közrejátszik.
– Az is lehet, hogy a zene!? 🙂
Igen. 🙂 Valószínűleg ez is összetett dolog, de örülünk, hogy így van!
– A lemezbemutatót turné szervezés követi-e?
Nagyon reméljük, hogy ősztől mindenképp! Szervezés alatt van, hetek óta beszélünk róla. De először legyen meg az augusztusi lemezbemutató. Amint többet fogunk tudni a turnéról, közzé fogjuk tenni a weboldalunkon. Konkrétumok még nincsenek.
– Hol tudnak információkat szerezni rólatok az interneten az érdeklődők, milyen címeket vagytok elérhetők?
A weblapunk címe a www.twistermusic.hu, illetve a Facebook-on szintén a twistermusic.hu bejegyzést érdemes keresni.
– Tegyük fel, hogy nagyon sikeres lesz a lemez fogadtatása – én mindenképpen ezt kívánok nektek, hiszen ez egy mérföldkő az együttes életében – mit gondolsz mennyi időnként fogtok megjelenni egy új nagylemezzel?
Az elsőnél nagyon jónak kell lenni, de a következőnél pedig méginkább, hiszen van összehasonlítási alap. Úgy gondolom én elég termékeny vagyok a nóta írásban és ha a mostani sikeres lesz, akkor ki fogunk tűzni egy újabb célt. De semmiképpen nem szeretném elkapkodni a következőt. A minőséget, dallamosságot nem akarjuk lejjebb adni annál, amit megszoktak tőlünk. De 2012 vége felé símán várható egy újabb lemez. Egyébként már vannak újabb szerzemények születőben. Szóval jövőre, és inkább ősszel.
– Egy utolsó kérdés: valahol nyilatkoztátok, vagy írtátok korábban, hogy 2011 a Twister éve lesz! Igazolni látod eddig ezt a kijelentést?
Eddig amit elterveztünk, az úgy történt, és ezt szintén le kell kopogjam. Hihetetlen most visszaolvasni a tavalyi dolgokat, mert megvalósulnak a mostanra kitűzött céljaink, de akkor fogalmunk sem volt, hogy azok miként fognak. Számunkra hatalmas mérföldkő ez az új lemez, ahogy Te is mondtad, csodálatos, hogy most nyár közepén megjelenik, az pedig hogy a Club 202-ben lesz az élő lemezbemutató, pedig mindennek a teteje. Tehát eddig amit tervként leírtunk, abszolút megvalósult. Reméljük, hogy az év hátralévő időszaka is ennek jegyében telik és akkor 2011 számunkra tényleg a Twister éve lesz.
– Köszi Gery a beszélgetés, és természetesen nagyon sok további sikert kivánunk és remek közönséget!

Mi is köszönjük!

Hamarosan hallható lesz a beszélgetés és az új számok a Rock-R Rádió műsorában…