P. Mobil Rock Múzeum Nyitragerencséren

Schuster Lóránt hívta fel a figyelmemet a Rock Múzeum közelgő megnyitására, amely pár napja be is következett, pontosabban május 28-án. Fontosságát kiemeli, hogy korábban példa nélkül álló kezdeményezésnek lehetünk tanui. Eddig a Kárpát-medencében nem volt hasonló emlékhely. Schuster Lóránt, aki természetesen ötletgazdája és a jeles napon megnyitója is volt az eseménynek, az alábbi szavakkal jellemezte az előkészületeket:

“Katona László barátom jóvoltából – aki a helyet biztosítja a kiállításhoz – lehetővé válik a P. Mobil (korábban Gesarol) együttes történetén, és az ahhoz kapcsolódó tárgyi emlékeken keresztül bemutatni a műfajt. Szólhatna ez a történet akármelyik magyar, vagy szlovák rockzenekarról is. Ugyanabban a világban (létező szocializmus) éltünk, ugyanúgy a „nyugati fellazítás” eszközeinek tekintettek minket. Szerettük a zenét, utáltuk a rendszert. A közönség soraiból mentünk fel a színpadra, műfajokat, szakmákat teremtettünk.

Sokszorosan megfizettük az árát mindennek. Ma, a kereskedelmi rádiók és televíziók környezetszennyező műsorait figyelve az az érzése támadhat az embernek, mintha mi nem is léteztünk volna. Át akarják festeni a múltat. A mai gyerekek már nem tudják, milyen egy szalagos magnó, de nagy részük már a szén szó jelentését sem ismeri. Ezért határoztam el a múzeum létrehozását, ezért kértem a zenészek, technikusok, rajongók segítségét, hogy közösen rakjuk össze  múltunkat, amíg lehet. Mi elmegyünk, a számok maradnak. A rockzene örök és elpusztíthatatlan”

A jeles esemény a helyi M-Rock zenekar, valamint a P.Mobil és a Gesarol koncertjeivel zárult.

Tervek szerint létrehozásra kerül egy P. Mobil Rock Múzeum internetes oldal, ahol a relikviákat a képernyő előtt is megtekinthetik az  érdeklődők.

Fotók: Tárnoki Rita